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RETIREMENT PENSIONS ACT 

(CAP. 514) 

 
Retirement Pensions (Defined Benefit Retirement Schemes)  

Regulations, 2013 

 
 

IN exercise of the powers conferred by subarticle (1) of article 26 

and paragraph (i) of subarticle (1) of article 37 of the Retirement 

Pensions Act, the Minister of Finance, acting on the advice of the 

Malta Financial Services Authority, has made the following 

regulations: 

 

 
Citation and 

commencement. 

 

 

 

1. (1) The title of these regulations is the Retirement 

Pensions (Retirement Defined Benefit Schemes) Regulations, 2013. 

 

(2)   These regulations shall come into force on the …, 

2013. 

 

 
Interpretation. 

 

Cap. 514. 

2.  (1) Any reference in these regulations to the Act is a 

reference to the Retirement Pensions Act, 2011 and subject to the 

provisions of sub-regulation (2) of this regulation, the provisions of 

article 2 of the said Act shall also apply to these regulations. 

 

(2)  In these regulations unless the context otherwise 

requires - 

 

“technical funding requirement” means a requirement that the 

value of the assets of a retirement scheme shall not be: 

 

(a) less than such amount, nor  

(b) more than such amount,  

 

as may be stipulated in terms of Pension Rules issued by the 

competent authority.  
 

 



 

 

Applicability of regulations. 3.  These regulations shall apply to every defined benefit 

retirement scheme which is an occupational retirement scheme or a 

personal retirement scheme, providing cover against biometric risks 

or guaranteeing a given level of investment performance or level of 

benefits in terms of the Act and any reference to “scheme” in these 

regulations shall be construed accordingly.  

 
Technical Funding 

Requirement. 
4.  Every defined benefit retirement scheme shall be subject to 

and shall comply with a technical funding requirement as well as 

with provisions regarding under-provision or over-provision of the 

technical funding requirement established in terms of these 

regulations.  

 
Requirement for an 

actuarial valuation and 

certificate from an actuary. 

5. (1) The retirement scheme, shall obtain within such period 

as stipulated in Pension Rules, an actuarial valuation from the 

retirement scheme’s actuary and afterwards obtain such a valuation 

at such intervals as stipulated in Pension Rules. 

 

(2)  The retirement scheme shall in such circumstamces,  

or on such dates, or within such periods as stipulated in Pension 

Rules obtain a certificate prepared by the retirement scheme’s 

actuary – 

 

(a) stating whether or not in his opinion the 

contributions payable towards the retirement scheme are 

adequate for the purpose of securing that the technical 

funding requirement will continue to be met throughout the 

prescribed period or, if it appears to him that it is not met, 

whether or not in his opinion it will be met by the end of 

that period; and  

 

 (b) indicating any relevant changes that have 

occurred since the last actuarial valuation was prepared. 

 

(3) The retirement scheme shall obtain an actuarial 

valuation within the period stated in subregulation (1) in the event 

that: 

 

(a)  the actuary states in the certificate referred to in 

subregulation (2) of this regulation, that in his opinion: 

 

(i) the contributions payable towards the 

retirement scheme are not adequate for the purpose of 

securing that the technical funding requirement will 



 

 

continue to be met throughout the period stipulated in 

Pension Rules; or  

 

(ii)  the technical funding requirement is not met 

at the time of issue of the certificate; or 

 

(iii) it will not be met by the end of that period; or 

 

(b)  in such circumstances as may be stipulated in 

Pension Rules. 

 

(4) Notwithstanding the provisions of subregulation (3) of 

this regulation, the retirement scheme shall not be required to obtain 

an actuarial valuation if – 

 

 (a) in the opinion of the retirement scheme actuary, 

the value of the retirement scheme assets is not less than 

the amount established for the purpose of paragraph (a) of 

subregulation (2) of regulation 2 of these regulations; and 

 

(b)  since the date on which the actuary signed the 

certificate referred to in paragraph (a) of subregulation (2) 

of this regulation, the schedule of payments for the 

retirement scheme has been revised in accordance with 

subregulation (2) of regulation 8 of these regulations. 

 

(5)  If the retirement scheme obtains a valuation under sub-

regulation (3) of this regulation, it shall do so –  

 

(a) in the case of a valuation required by subparagraph 

(a) thereof, within the period of three months or such other  

period as may be determined by the Authority reckoned 

from the date of the actuarial certificate, and 

 

(b) in any other case, within such period as may be 

stipulated in Pension Rules. 

 

(6)  A valuation or certificate shall be prepared in such 

manner, give such information and contain such statements as may 

be stipulated in Pension Rules. 

 
Under-provision in  

a retirement scheme. 

 

6.   (1) Where an actuarial valuation shows that, on the effective 

date of the valuation, the value of the retirement scheme assets is 

less than the amount prescribed for the purposes of paragraph (a) of 



 

 

subregulation (2) of regulation 2 of these regulations (the difference 

shown in the valuation hereinafter referred to as ''the shortfall''), the 

employer or member shall – 

 

(a) by making an appropriate payment to the 

retirement scheme; or 

 

(b) by such other method as may be stipulated in 

Pension Rules,  

 

secure an increase in the value of the retirement scheme assets 

which, taken with any contributions paid, is not less than the 

shortfall. 

 

(2) The required increase in that value must be secured – 

 

(a) before the end of such period as may be stipulated 

in Pension Rules reckoned from the date of the valuation; 

or 

 

(b) if the actuarial valuation was obtained by reason of 

a statement in the certificate referred to in subregulation (2) 

of regulation 5 of these regulations, before the end of a 

period stipulated in Pension Rules reckoned from the date 

of the certificate. 

 

(3) Except in such circumstances as may be stipulated in 

Pension Rules, if the employer or member referred to in 

subregulation (1) of this regulation fails to secure the required 

increase in value before the end of the period applicable under 

subregulation (2) of this regulation, the retirement scheme 

administrator, or the retirement scheme actuary shall within the 

period of thirty days reckoned from the end of that period, give 

written notice of that fact to the competent authority and, in the case 

of occupational retirement schemes, to the beneficiaries of the 

retirement scheme.  

 

(4) Except in such circumstances as may be prescribed, if 

the employer referred to in subregulation (1) of this regulation fails 

to secure the required increase in value before the end of the period 

applicable under subregulation (2) of this regulation, then so much 

of the shortfall as, at any subsequent time, has not been met by an 

increase in value made under subregulation (1) of this regulation or 

otherwise by contributions made before the end of that period, such 



 

 

shortfall shall be recoverable by the retirement scheme from the 

employer and the provisions of article 19(5) of the Act shall mutatis 

mutandis apply with regard to any such debt, and in the case of a 

personal retirement scheme, such amounts shall be recoverable from 

the member. 

 

(5) The competent authority may extend, or further extend 

the period referred to in subregulation (2) of this regulation, and 

where it refuses to extend or further extend the period, it shall give 

written notice of the refusal together with a statement of reasons for 

its decision.  

 

 
Over-provision in a 

retirement scheme. 
7. (1) Where an actuarial valuation shows that, on the 

effective date of the valuation, the value of the retirement scheme 

assets is more than the amount prescribed for the purposes of 

paragraph (b) of subregulation (2) of regulation 2 of these 

regulations (the difference shown in the valuation hereinafter 

referred to as ''the excess''), the competent authority may issue a 

directive to the employer or member and the retirement scheme to 

take such steps by such method as may be approved by the 

competent authority to secure an appropriate reduction in the value 

of the retirement scheme assets. 

 

(2) The required reduction in that value must be secured 

before the end of such period as may be specified in the directive.  

 

(3) If the employer or member and retirement scheme fail 

to secure the required reduction in value before the end of the period 

applicable under subregulation (2) of this regulation, the retirement 

scheme shall, within the period of thirty days reckoned from the end 

of that period, give written notice of that fact to the competent 

authority, and in the case of occupational retirement schemes, to the 

beneficiaries of the retirement scheme. 

 

(4) The competent authority may extend, or further extend 

the period referred to in subregulation (2) of this regulation, and 

where it refuses to extend, or further extend the period, it shall give 

written notice of the refusal together with a statement of reasons for 

the decision.  

 

 



 

 

Requirement for a 

schedule of payments. 

 

8. (1) A schedule of payments shall be prepared by the 
retirement scheme before the end of such period as may be 

stipulated in Pension Rules, reckoned from the date of the first 

actuarial valuation for the retirement scheme, and shall thereafter be 

revised before the end of such period as may be prescribed, 

reckoned from the date of the signing of each subsequent actuarial 

valuation. 

 

(2) Where from time to time, such revisions are agreed by 

the retirement scheme and the employer or member, and where 

applicable, any other contributor to the retirement scheme, and any 

such revision in the rates of contributions is certified by the actuary 

of the retirement scheme as meeting the requirements of the Act, or 

as may be prescribed or in the circumstances referred to in 

paragraph (b) of subregulation (3) of this regulation, the schedule of 

payments may be revised. 

 

(3) The matters contained in the schedule of payments as 

revised shall be: 

 

(a) matters previously agreed between the retirement scheme 

and the employer, and where applicable, any other contributor to the 

retirement scheme, or  

 

(b) where no such agreement has been reached: 

 

(i) the rates of contributions determined by the retirement 

scheme and the actuary of the retirement scheme and certified by the 

actuary of the retirement scheme, being such rates as in their opinion 

are adequate for the purpose of securing that the technical funding 

requirement will continue to be met throughout the prescribed 

period or where it appears to them that the technical funding 

requirment is not being met, such rates as are adequate for such 

requirment to be met by the end of that period; and 

 

(ii) any other matters determined by the retirement scheme and 

the actuary of the retirement scheme. 

 

(4) An agreement for the purposes of paragraph (a) of 

subregulation (3) of this regulation shall be made during such period 

as may be stipulated in Pension Rules, beginning with the signing of 

the last preceding actuarial valuation for the retirement scheme. 

 

(5) The actuary shall not certify the schedule of payments – 



 

 

 

(i) where it appears to him that the technical funding 

requirement is met, unless he is of the opinion that the rates are 

adequate for the purpose of securing that the requirement will 

continue to be met throughout the period stipulated in Pension 

Rules, and 

 

(ii) in any other case, unless he is of the opinion that the rates 

are adequate for the purpose of securing that the requirement will be 

met by the end of that period. 

 

(6) The competent authority may extend, or further 

extend the period referred to in subregulation (1) of this 

regulation, and where it refuses to extend, or further extend such 

period, it shall give written notice of the refusal together with a 

statement of reasons for the decisions. 

 
Pension Rules. 9.   The competent authority may from time to time issue 

Pension Rules in terms of article 38(2) of the Act for the better 

carrying out of the provisions of these regulations. 

 

 


